Var inte orolig för gluggen

Om du har slagit ut en tand men i övrigt har god munhygien skulle tandimplantat kunna vara någonting för dig. Gluggen fylls då med ett implantat som anpassar sig till resten av mun och kropp.

Den som har förlorat till exempel ett ben eller en arm och fått den ersatt av en protes vet att det ändå inte riktigt blir samma sak. Du kan liksom aldrig mer få tillbaka rörligheten. Protesen handlar mer om estetik och att kroppen inte ska se så avvikande ut. På sätt och vis fungerar det på ett liknande sätt med tandimplantat för den som har blivit av med en tand. Med en stor skillnad. Det är nämligen inte en protes som bara är till för att fylla ut en plats. Kroppen suger upp implantatet och anpassar sig till det som om det vore en riktig tand. Och du behandlar den som om den vore äkta. Skillnaden från en naturlig tand är minimal.

Rökare har mindre chans

Om du tillhör den kategori som tyvärr förlorat en tand och vill fylla hålet i tandraden kanske du dock inte direkt ska jubla för mycket när du hör talas om att tandimplantat kan vara ett alternativ. Det finns vissa förutsättningar och krav som du måste kunna uppfylla för att vara en kandidat till att få tandimplantat. Du måste till exempel ha ett starkt käkben eftersom man använder titanskruvar för att fästa implantaten. Därför anses sällan exempelvis rökare ha tillräckligt god munhygien för behandlingen. Men du vet ju inte förrän du har provat. Läs mer om tandimplantat på denna sida: tandimplantatmalmö.se